Материали за родители

Отделяме много внимание на здравето на децата си – да се уверим, че се хранят добре, че са топло облечени през зимата, насърчаваме ги да спортуват и да поддържат форма.

Но обръщаме ли достатъчно внимание на емоционалното им здраве и тяхното благосъстояние – какво мислят за себе си, как се разбират с другите деца, в каква степен се справят с трудностите и разочарованията?

Емоционалното здраве е от решаващо значение за щастието ни и справянето ни в живота, и дори и най-малките деца биха могли да се научат да правят нещата по начин, който да им помогне в отношенията им с другите, както и при преодоляване на трудностите.

Приятелите на Зипи включва дейности за родителите, така че членовете на семейството да могат да затвърдят вкъщи наученото в клас. Родителите, чиито деца участват в програмата, получават собствен наръчник. Той ги запознава с целите и съдържанието на обучителните модули. Показва им какво точно ще научи детето по време на програмата и как те биха могли да помогнат на своя син или дъщеря да извлече максимума от нея. Предложени са дейности и игри към темите от модулите, които те могат да изпробват заедно с детето у дома.

Тук можете да изтеглите наръчника за родители в електронен формат, за да се запознаете с идеята и основните теми в „Приятелите на Зипи“.

IMG_1725

ДЕТСКИТЕ СТРАХОВЕ

Обичайно е за децата да се тревожат за неща от време на време. Някои деца са „родени неспокойни“, с тенденция да се безпокоят през целия си живот. Много деца се тревожат за промени и нови ситуации: ново бебе в семейството, преместване в ново жилище, започнване на училище. Приятелствата се сменят често за малките деца и за някои това може да бъде един повод за безпокойство. За повечето деца тези чувства ще бъдат временни, въпреки че те могат да бъдат мъчителни за детето и семейството, докато то ги преживява.

Децата рядко ще ви кажат – а може и да не осъзнават сами  – че са притеснени. По-вероятно е да го покажат чрез:

    Физически симптоми: „Лошо ми е“, „Боли ме корема“

    Поведение: стават тихи и затворени или по-разрушителни и търсещи внимание

    Изразявайки страхове: страх от тъмното или страх, че може да ги оставите и никога да не се завърнете

Можете да помогнете на детето си да се справи със своите тревоги. Бъдете честни с тях и обяснявайте ясно предварително за всякакви предстоящи промени. Дайте им време, изслушайте ги и ги оставете да говорят. Опитайте се да запазите редовните рутинни процедури, доколкото е възможно, включително режима на лягане.Четенето на книга преди лягане може да бъде много ефективен начин за посвещаване специално време на детето и му дава възможност да говори за нещо, което може да го притеснява. Ако едно дете е особено изплашено и в силен дистрес, прости успокояващи техники могат да бъдат полезни: бавно и дълбоко дишане; броене до десет; затваряне на очите и мислене за нещо хубаво или любимо място.

Говорете с учителя на детето си, ако детето е особено тревожно. Разбира се, може да има моменти, когато цялото семейство преживява трудности и стрес. Може да бъде особено трудно да подкрепите детето си, когато самите вие се чувствате тъжни, ядосани или уязвими – при развод, например, или след смъртта на близък роднина.

Ако тревожността на вашето дете става толкова тежка, че тя му пречи да извършва ежедневни дейности, посетете семейния лекар, който може да насочи към допълнителна помощ.

Но не забравяйте, че е нормално за децата да се притесняват от време на време, и че можете да направите много, за да им помогнете и да ги подкрепите. Даване на прегръдка или време, в което да ги изслушвате, имат голям дял за придобиването на онази увереност и устойчивост, от които се нуждаят.

Използвана литература:

http://www.partnershipforchildren.org.uk/resources/my-child-is-worried-about.html